Despăgubiri pentru defectarea receptoarelor electrice
Cum putem cere despăgubiri pentru defectarea receptoarelor electrice
- Operatorul de distribuție va despăgubi consumatorii casnici pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice, în toate cazurile în care se dovedește că deteriorarea s-a produs din culpa sa. Prin excepție, pentru receptoarele electrocasnice de tipul lămpilor electrice și a receptoarelor electrotermice, inclusiv frigiderele cu absorbție nu se acorda despagubiri.
- Operatorul de distribuție are obligația să cerceteze, prin comisia stabilită în acest scop, cauzele deteriorării receptoarelor electrice reclamate de consumator și să încheie procesul verbal de constatare.
- Plata despăgubirilor se face cu respectarea cumulativă a urmatoărelor condiții:
*Consumatorul a anunțat în scris operatorul de distribuție în termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data apariției șocului de tensiune care a produs deteriorarea receptoarelor electrice reclamate.
*Din analiza efectuată de distribuitor rezultă că a avut loc șocul de tensiune invocat de consumator.
*Consumatorul prezintă operatorului de distribuție chitanțele în care sunt menționate sumele plătite la o unitate autorizată să repare receptoare electrice, în termen de 60 de zile de la apariția șocului de tensiune respectiv, anexând și acte prin care se dovedește proprietatea asupra receptoarelor reparate.
*Operatorul de distribuție, în urma analizei solicitării de despagubire formulate de consumator, se convinge că receptoarele defecte au fost omologate și au fost alimentate cu energie electricș prin circuite prevazute cu protecții la scurtcircuit si supracurenți, corect dimensionate, corespunzatoare prescripțiilor tehnice in vigoare.
- Pentru a putea fi despagubit clientul trebuie sa aibe chitantele de la receptoarele electrice defectate.